mandag den 3. september 2018 15.32

Danfoss fylder Alsik med energieffektiv teknologi

Alsik er fyldt med bærdygtige tiltag, leveret af Danfoss

Alsik ligger helt ned til Alssund i Sønderborg

Alsik ligger helt ned til Alssund i Sønderborg

Per Franson, AlsNyt

Alsik bliver et udstillingsvindue for Danfoss teknologi og energieffektivitet. Intelligent styring af alle tekniske anlæg, lavenergi køling, genanvendelse af overskudsvarme og reducerede fremløbstemperaturer er bare noget af det, som Danfoss bidrager med til at minimere Alsiks aftryk på klimaet.  

Bag Alsik står PFA og Bitten & Mads Clausen Fond, som er ejerfonden bag Danfoss. Derfor er det naturligvis Danfoss, der leverer de energieffektive teknologier til hotel og spa, som til foråret åbner på havnefronten i Sønderborg.

Bæredygtigheden er bygget ind i Alsik fra første spadestik. Med vinduer fra gulv til loft, der maksimerer dagslys, en facade af genanvendelig aluminium, beton af naturmaterialer med høj termisk kapacitet, certificerede, bæredygtige materialer indvendig - samt grønne tage, der giver skygge, fjerner varme og reducerer den energi, der er nødvendig for at køle og opvarme. Det er bare nogle af de ting, som er tænkt ind i Alsik, der er bygget efter BR2020, hvilket betyder, at bygningen overholder energikrav, som først er gældende fra 2020.

“I byggeriet af Alsik er Danfoss’ produkter integreret i videst muligt omfang. Det er lykkedes gennem et forbilledligt samarbejde med Danfoss. De bæredygtige løsninger er integrerede på en intelligent måde, så det kortfristede fokus ikke belaster det langsigtede - og omvendt. At bygge bæredygtigt handler om prioriterede tilvalg”

John Knudsen, Projektdirektør i Bitten & Mads Clausens Fond

Alsik vil nå 76% CO2-neutralitet og bidrager til Project Zero, Sønderborgs vision om, at områdets CO2-belastning skal være fjernet i 2029. Alsik er forsynet med 380 m2 solceller, og fjernvarmeforsyningen til Alsik er baseret på affald, træflis og geotermi. For at mindske energitabet til at producere varmt vand med højere temperatur end nødvendigt – og samtidig sikre helt rent vand – forbehandles det varme brugsvand med en elektrolysegenerator. Den gør det muligt at sænke fremløbstemperaturen fra 55 til 40-45 grader celsius og derved spare energi.

Der anvendes mekanisk køling i Alsik, og frikøling når det er muligt. Frikøling giver store energimæssige besparelser, og investeringen er typisk tjent hjem på 3 år. De mekaniske køleanlæg drives af Danfoss’ prisvindende Turbocor kompressor, der sparer op til 40% energi i forhold til en konventionel kompressor.

Alsiks hotelværelser benytter teknologi til decentral ventilation, der ligesom de resterende tekniske anlæg, varme, brugsvand og lys reguleres via CTS (Central Tilstandskontrol og Styring). Varme og køling i hotelværelserne er koblet sammen med bookingsystemet og registrering af værelsesbrug, så det kun er aktivt, når der er gæster. Det bliver desuden muligt for gæsterne selv at spare på energien ved at gøre brug af naturlig ventilation.

”Med Alsik er bæredygtighed mange ting. Det er integration af Danfoss’ produkter, og den energioptimering de leverer. Det er vi stolte af at kunne demonstrere i et stort, lokalt byggeri. Men det er også social bæredygtighed, at Alsik bidrager til at udvikle Sønderborg, skabe nye lokale arbejdspladser og tiltrække turister og besøgende til området. Det er et mål for Bitten & Mads Clausen Fonden, at Alsik skaber bæredygtighed i mere end én forstand”,

Peter Mads Clausen, Bestyrelsesformand i Bitten & Mads Clausens Fond

 For mere information om Danfoss, følg nedenstående link til virksomhedens hjemmeside.

Danfoss Danmark