torsdag den 22. september 2022 12.00

Danfoss House er rejst

Nyt byggeri i Byens Havn

Rejsegilde med Alssund og Alsik i baggrunden

Rejsegilde med Alssund og Alsik i baggrunden

Peter Bjerke

En vigtig milepæl blev nået, da der idag var rejsegilde for Danfoss House i Byens Havn, Sønderborg.

Håndværkere har siden første spadestik i slutningen af 2021 knoklet for at bygge fundamentet til et topmoderne bæredygtigt hus, hvor unge talenter og globale specialister fra Danfoss skal bo.

Danfoss House, der ligger ved havnefronten i Sønderborg, bliver bygget til de højeste bæredygtighedsstandarder. Danfoss House finansieres af Bitten & Mads Clausens Fond, og er en vigtig brik i at virkeliggøre den samlede vision for fremtidens havn i Sønderborg.

DGNB

DGNB står for Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen, det tyske råd for bæredygtigt byggeri. I Danmark er det Green Building Council der står for at certificere bæredygtigt byggeri og uddanne konsulenter og auditorer i DGNB certificeringsstandarden. DGNBs vurderinger af byggerier er en 360 graders analyse, som inkluderer parametre med fokus på planlægningsprocessen. Platin-certificering er den højeste certificering i DGNBs system.

”Sønderborg er blevet kaldt hovedstaden for energieffektivitet, og det bliver Danfoss House et glimrende eksempel på. I dag fejrer vi, at bjælkelaget er lagt og tagkonstruktionen rejst på Danfoss House"

Lars Tveen, Direktør i Bitten & Mads Clausens Fond

Det er meningen, at Danfoss House skal stå færdigt i 2023 med 14 lejligheder i huset. Danfoss House opføres efter en arkitektonisk plan, der fremmer inklusion. Det sker blandt andet med husets fælles tagterrasse, der med udsigt over sundet i Sønderborg bliver stedet, hvor alle beboere kan mødes. Planen er, at beboerne skal være udstationerede Danfoss-medarbejdere fra hele verden, der kan arbejde med den grønne omstilling fra Sønderborg.

Lars Tveen, Direktør i Bitten & Mads CLausens Fond, foran Danfoss House

Lars Tveen, Direktør i Bitten & Mads CLausens Fond, foran Danfoss House

Peter Bjerke

”Rejsegildet er ikke kun en milepæl for alle håndværkerne, rådgivere og entreprenører, vores arkitekt Per Fischer og alle teknikerne fra Danfoss, der har bidraget, men også for Fonden. Danfoss House bliver en af de sidste brikker i virkeliggørelsen af den amerikanske arkitekt Frank Gehrys vision for Sønderborg Havn"

Lars Tveen, Direktør i Bitten & Mads Clausens Fond

Ambitionen er, at Danfoss House skal opnå DGNB platin-certificering, som er den højeste bæredygtighedscertificering inden for den globalt anerkendte DGNB standard. Udover platin-certificeringen går byggeriet også efter at blive diamant-certificeret, som er en udmærkelse byggeriet kan opnå for høj arkitektonisk kvalitet. 

ProjectZero

ProjectZero er Sønderborgs vision om, gennem omstilling af energisystemet, at reducere områdets CO2- udledning til nul i 2029 og samtidig skabe nye kompetencer og grønne jobs. Udgangspunktet er knap 700.000 ton CO2-udledning i 2007, svarende til ca. 9,2 ton CO2 per indbygger.

Der har i den forbindelse allerede været et audit-team bestående af tre eksterne arkitekter fra DGNB til at evaluere huset. Derudover understøtter Danfoss House også Sønderborg Kommunes klimaprojekt ProjectZero, hvis målsætning er at reducere Sønderborg-områdets CO2-udledning til nul i 2029.

”Bygninger står for over en tredjedel af verdens energiforbrug, og det har aldrig været vigtigere at vise verden, hvordan man kan bygge omkostningseffektive og energieffektive boliger med den teknologi, vi allerede har. Derfor går vi efter den højeste anmærkning inden for bæredygtighed, nemlig en platin certificering. Vi tror på, at det er muligt efter den første DGNB-evaluering af huset”

Lars Tveen, Direktør i Bitten & Mads Clausens Fond
Rejsegilde ved Danfoss House

Rejsegilde ved Danfoss House

Peter Bjerke