mandag den 6. december 2021 12.00

Nu bygges Danfoss House

Første spadestik til bæredygtig beboelse for Danfoss' medarbejdere

Fra venstre: Jørgen M. Clausen, Per Have og Erik Lauritzen

Fra venstre: Jørgen M. Clausen, Per Have og Erik Lauritzen

Peter Bjerke

Første spadestik er taget til Danmarks mest bæredygtige beboelsesejendom. Danfoss House bygges i Sønderborg, og skal efter planen stå færdigt i 2023. Danfoss House bliver på en og samme tid beboelse og test- og demonstrationscenter for Danfoss’ energieffektive teknologier.

DGNB certificering

En DGNB platin-certificering kræver også ”social kvalitet”, og Danfoss House opføres efter en arkitektonisk plan, der sætter mennesket i centrum og fremmer socialt samvær og ligeværd. Udover platin-certificeringen går byggeriet også efter at blive diamant-certificeret, som er en udmærkelse byggeriet kan opnå for høj arkitektonisk kvalitet. Der har i den forbindelse været et audit-team bestående af 3 eksterne arkitekter fra DGNB til at evaluere huset.

Danfoss og Bitten & Mads Clausens Fond tog fredag den 3. december 2021 det første spadestik til et af verdens mest bæredygtige boligbyggerier med gængse byggematerialer og allerede udviklede energieffektive teknologier. Danfoss House opføres i fire etager, og rummer 14 lejligheder samt en gæstelejlighed for udstationerede Danfoss medarbejdere.

Danfoss House kommer til at sætte en helt ny og førende standard for fremtidens bæredygtige beboelsesejendomme og bliver samtidig test- og demonstrationscenter for Danfoss’ energibesparende løsninger til fremtidens grønne boliger. Ambitionen er, at Danfoss House skal opnå den højeste bæredygtighedscertificering inden for den globalt anerkendte DGNB-standard, hvilket vil betyde en platin-certificering.

I DGNBs vurdering måler man et byggeri på fem faktorer; miljømæssig kvalitet, økonomisk kvalitet, social kvalitet, teknisk kvalitet og proceskvalitet. Kun 12 boligbyggerier i verden har opnået DGNB platin-certificering.  

Virkeliggørelsen af visionen for Sønderborg Havn
Ved ceremonien var Peter Mads Clausen til stede. Derudover deltog Danfoss’ bestyrelsesformand Jørgen Mads Clausen, som tog første spadestik sammen med Per Have, direktør i Bitten & Mads Clausens Fond, og Sønderborgs borgmester, Erik Lauritzen.

Formålet med Danfoss House er at vise, at det er muligt at bygge til den højeste bæredygtighedscertificering med den teknologi, der allerede findes i dag, men Danfoss House er også en af de sidste brikker i virkeliggørelsen af den amerikanske arkitekt Frank Gehrys vision for Sønderborg Havn. Visionen er at gøre Sønderborg og resten af regionen attraktiv for kompetente medarbejdere og konkurrencedygtige underleverandører i nærområdet.

Peter M. Clausen, Formand, Bitten & Mads Clausens Fond

Energibesparelse i bygninger

Ifølge Det Internationale Energiagentur (IEA) står bygninger for over en tredjedel af verdens samlede energiforbrug og 40% af alle CO2-udledninger. Ambitionen er, at Danfoss House skal være så tæt på CO2-neutralt som muligt og et levende test- og demonstrationscenter, hvor Danfoss løbende kan videreudvikle og teste nye teknologiske energieffektive løsninger sammen med beboerne.

Danfoss House får både centralt og decentralt varmesystem for at kunne sammenligne de to systemer. Huset får også gulvvarme- og køling fra henholdsvis fjernvarme og havvandskøling. Derudover bliver ejendommen et smart-home, hvor alle elementer taler sammen. Det er også planen at installere Danfoss Leanheat, som med kunstig intelligens forudsiger energibehovet, og dermed kan sikre indkøb af strømmen, når den er billigst. Derudover fremtidssikres huset teknologisk med store teknikskakte, der gør det muligt løbende at opgradere alle installationer og løsninger. 

Danfoss House er et flot byggeri, og et vigtigt projekt for Danfoss, en integreret del af Project Zero, og byggeriet er endnu en brik som kan udstille Sønderborg, som en af verdens mest energieffektive byer. Danfoss House vil blive fremhævet, når IEA næste år holder topmøde i Sønderborg, fordi huset viser, at man med eksisterende teknologier kan bygge til fremtiden. At vi også får fantastiske boliger for Danfoss kolleger, som i en periode er udstationeret i byen, er endnu et stort plus

Jørgen M. Clausen, Formand, Danfoss bestyrelse

Danfoss House er tegnet af Per Fischer, Arkitekt maa., Reiulf Ramstad Architects, og skal understøtte ProjectZero, hvis målsætning er at reducere Sønderborg-områdets CO2-udledning til nul i 2029. ProjectZero er allerede støttet af en række konkrete initiativer fra Danfoss og Bitten & Mads Clausens Fond. 

ProjectZero er Sønderborgs vision om, gennem omstilling af energisystemet, at reducere områdets CO2-udledning til nul i 2029 og samtidig skabe nye kompetencer og grønne jobs. Udgangspunktet er knap 700.000 ton CO2-udledning i 2007, svarende til ca. 9,2 ton CO2 per indbygger.

Læs mere om byggeriet, og se en film om byggeriet på Danfoss' hjemmeside

Danfoss House

 

Seneste nyt